top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDaniel Kusák

Pomoci můžeš i Ty


Myslím, že není nutné rozepisovat se o tom, jaké ničivé požáry sužují již více než měsíc Austrálii. Řádící živel si vyžádal oběti na životech, sežehl stovky obydlí a bohužel dál pustoší krajinu ve které žijí ojedinělý zástupci zvířecí říše. A hodně špatně jsou na tom bohužel i koaly - jedno z typických zvířat žijící na území Austrálie. Nejen, že se jedná o opravdu ohrožený druh a jejich populace čítá již jen desetitisíce (odhady hovoří o cca 80 tisících jedinců), v současné době koaly přišli podle nejčernějších odhadů až o 80% svého přirozeného prostředí a stovky z nich uhořely v plamenech nebo podlehli následkům zranění, či uhynuli na dehydrataci. Australské záchranné stanice mají v posledních týdnech plné ruce práce se záchranou koal přímo ze zasažených oblastí a následnou zdravotní péčí.

Celý svět obletělo video, kde Tori Doherty z plamenů zachránila koalu Lewise, ochladila jej vodou a následně zabaleného v dece dovezla do nedalekého Port Macquarie. Jak už asi víte, "koalák" Lewis bohužel již není mezi námi, jelikož pro stále se horšící stav po týdnu rozhodli lékaři o jeho uspání.

Desítky koal mají to štěstí, že jsou včas zachráněny a dostávají tu nejlepší péči - ať už od odborníků a dobrovolníků v Port Macquarie, Port Stevens či dalších stanicích.

Seznamte se, tohle je Anwen

Samička koaly, kterou do stanice v Port Macquarie přivezli z přířodní rezervace u jezera Innes.

Anwen utrpěla mnohačetné popáleniny a něpěkně si popálila i tlapky a proto musí na čas na šplhání po stromech zapomenout. Naštěstí se jí ujali ti nejpovolanější a v Koala Hospital Port Macquarie má tu nejlepší péči a podle posledních informací se její popáleniny velmi dobře hojí.

Vím sice, že můj příspěvek je jen malá kapka, ale i tak jsem se rozhodl alespoň symbolicky pomoci záchranné stanici Koala hospital Port Macquarie, kde jsem si adoptoval jednu z koal, která byla mezi prvními zachráněnými právě v této "koalí nemocnici" - malou Anwen.

I Ty můžeš pomoci

Není nic lehčího, než přispět na http://bit.ly/KoalaPrispevek libovolnou částku na provoz záchranné stanice, kvalitní zdravotní péči či obnovu přirozeného prostředí pro koaly, které bylo až z 80% zničeno požáry.

Můžeš si také, podobně jako já, adoptovat některou z koal ze stanice na http://bit.ly/KoalaAdopce , přičemž samotná adopce s elektronickým certifikátem Tě přijde na 40$ ročně, adopční balíček (tištěný certifikát, příběh koaly, brožura o koalách a placka) stojí 70$ / rok.

Jen pro upřesnění, částky jsou uvedeny v AUSTRALSKÝCH DOLARECH.


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page